Noord-Koreaanse media zwijgen over gezondheid leider Kim Jong-un

Noord-Koreaanse media zwijgen over gezondheid leider Kim Jong-un ANP

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben na een dag vol hevige speculaties over de verslechterde gezondheidstoestand van Kim-Jong-un, geen enkele melding gedaan over de gezondheid van de leider of over zijn activiteiten.

Zuid-Koreaanse media meldden dinsdag dat Kim met zijn gezondheid kampt na een medische behandeling voor hart- en vaatziekten vorige week. Maar het kantoor van de president van Zuid-Korea meldde daarna dat er geen aanwijzingen zijn dat Kim ernstig ziek is.

De Verenigde Staten lieten weten de situatie nauwgezet in de gaten te houden. President Donald Trump zei niet te weten hoe het met Kim ging. "Ik hoop dat het goed met hem gaat. We horen wel hoe het met hem is."

Oudere uitspraken

De staatsmedia in Noord-Korea kwamen woensdag met berichten over de prestaties van Kim en gebruikten daarbij oudere of ongedateerde uitspraken van de leider over bijvoorbeeld de economie. Staatszender KCNA en de krant Rodong Sinmun maakten beide geen melding over de gezondheidstoestand van Kim.

Thae Yong Ho, voormalig vice-ambassadeur van Noord-Korea in Londen die is overgelopen naar Zuid-Korea, zegt dat de langdurige stilte in de staatsmedia ongebruikelijk is, omdat die normaal gesproken snel erbij zijn om geruchten over de status van het leiderschap tegen te spreken. "Iedere keer als er twijfels zijn over Kim, onderneemt Noord-Korea binnen enkele dagen actie om aan te tonen dat hij levend en gezond is."

Nieuws

menu