Oekraïense president denkt ondanks belofte na over 2e termijn

Oekraïense president denkt ondanks belofte na over 2e termijn ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski denkt erover na om zich toch kandidaat te stellen voor een tweede termijn. Dat terwijl hij tijdens zijn campagne om president te worden zei maar één ambtstermijn te ambiëren.

"Ik denk na over een tweede termijn", zei de president woensdag op een persconferentie. Zelenski, die nu een jaar president is, komt naar eigen zeggen namelijk tijd te kort om zijn beoogde hervormingen en plannen door te voeren.

Zelenski werd vorig jaar met overweldigende meerderheid gekozen tot opvolger van Petro Porosjenko. De politiek onervaren komiek en acteur beloofde onder andere corruptie in het land aan te pakken en een einde te maken aan het conflict met Rusland vanwege de annexatie van de Krim in 2014.

Grote uitdagingen

In zijn eerste 12 maanden stond Zelenski voor een aantal grote uitdagingen. Zo werd hij een hoofdrolspeler in het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump en werd een Oekraïens passagiersvliegtuig door Iran uit de lucht geschoten.

De president wil ook het aanhoudende conflict met de separatisten in het oosten van Oekraïne beëindigen. Daarover zei hij woensdag dat de onderhandelingen, met ook Rusland, Duitsland en Frankrijk, pas weer opgepakt worden als de dreiging van het coronavirus voorbij is.

Nieuws

Meest gelezen

menu