Oekraïne: dode baby door Russische raketten op kraamafdeling

Foto: ANP

In Zuid-Oekraïne is een baby overleden doordat de kraamafdeling van een ziekenhuis is geraakt bij een raketaanval.

Volgens het ministerie van Defensie was de baby pas twee dagen oud. President Volodimir Zelenski wijst naar Rusland en spreekt schande van de aanval.

De kraamafdeling in Vilniansk, niet ver van de stad Zaporizja, werd geraakt in de nacht van dinsdag op woensdag. In het gebouw zouden ook de moeder van de baby en een dokter aanwezig zijn geweest. Zij konden worden gered. Op sociale media zijn beelden te zien van het kapotgeschoten gebouw en van reddingswerkers die de dokter onder het puin vandaan halen.

‘Terreur en moord’

Zelenski zegt dat Rusland met ,,terreur en moord” een doorbraak probeert te forceren, maar zonder succes. ,,In plaats daarvan zal Rusland ter verantwoording worden gebracht voor al het kwaad dat het ons land heeft gebracht.”

De gouverneur van de regio schrijft dat zijn hart ,,overloopt van pijn”. ,,Een kind dat pas net ter wereld is gekomen is vermoord.”

Meer dan 400 kinderen gedood

Volgens de Verenigde Naties zijn zeker meer dan vierhonderd kinderen gedood in de oorlog sinds de Russen Oekraïne binnenvielen in februari. Kiev en de VN zelf denken dat dit getal in werkelijkheid een stuk hoger ligt, omdat veel doden niet worden geregistreerd.

Rusland valt volgens mensenrechtenorganisaties geregeld ziekenhuizen en andere medische faciliteiten aan. Zo’n 450 ziekenhuizen en klinieken zouden zijn beschadigd of vernietigd, wat de gezondheidszorg bemoeilijkt.

Nieuws

menu