Oekraïne naar rechter om annexatie Krim

Oekraïne naar rechter om annexatie Krim ANP

De Oekraïense regering gaat bij internationale rechtbanken aanklachten indienen tegen Rusland vanwege de annexatie van schiereiland de Krim in 2014. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko bekendgemaakt in een interview dat zondag werd uitgezonden op Oekraïense televisie. ,,De komende twee weken volgen er diverse juridische stappen'', aldus Porosjenko.

Volgens de president zijn de stappen in het kader van de bescherming van staatsbelangen. Oekraïne zal met de Europese Unie en de Verenigde Staten in overleg gaan over de situatie op de Krim. Aandachtspunten zijn mensen die illegaal zijn vastgezet op de Krim, de rechten van de Krimtataren en het opzetten van een plan om het schiereiland weer terug bij Oekraïne te krijgen.

Oekraïne wil met internationale druk, sancties en via rechtswegen de Krim losweken van Rusland. Volgens het Oekraïense persbureau Unian stapt de regering naar onder meer het Internationaal Zeerechttribunaal en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

De Krim werd in 2014 geannexeerd door Rusland, nadat een meerderheid van de bevolking in een referendum had aangegeven daar voorstander van te zijn. Voor het referendum had Rusland een militaire actie op de Krim op touw gezet om, naar eigen zeggen, de bevolking te beschermen tegen fascistische en nationalistische groeperingen uit West-Oekraïne.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu