Oekraïne zwemt in buitgemaakt Russisch oorlogstuig. Weten niet wat we ermee aan moeten'

De tractor met daarachter een veroverde Russische tank of pantserwagen is een symbool van de oorlog in Oekraïne geworden. In de eerste maanden na de invasie hadden de Oekraïners nog mondjesmaat de beschikking over Russisch materieel, maar sinds het succesvolle tegenoffensief in het oosten van het land zijn de sluizen opengezet. „We hebben zoveel trofeeën dat we niet weten wat we ermee aan moeten!”

Een hond plast over een op de Russen buitgemaakt infanteriegevechtsvoertuig.

Een hond plast over een op de Russen buitgemaakt infanteriegevechtsvoertuig. Foto: Reuters

Het Karpatische Sich-bataljon van de Oekraïense landmacht heeft een luxeprobleem. Tijdens het offensief waarbij de stad Izjoem in het oosten van het land werd heroverd op de Russen, viel er zoveel materieel in handen van deze legereenheid, dat ze van gekkigheid niet weten wat ze ermee aan moeten. Het gaat om zeker tien Russische T-80 tanks en vijf mobiele houwitsers plus een grote hoeveelheid munitie.

Ruslan Andriyko, de plaatsvervangend chef-staf van het bataljon, staat er nog altijd van te kijken, zo vertelt hij aan de Wall Street Journal : „We hebben zoveel trofeeën dat we niet weten wat we ermee aan moeten! We begonnen als een infanteriebataljon en inmiddels zijn we een gemechaniseerd bataljon aan het worden.”

'Ze lieten alles achter'

De bevelhebber van een Oekraïens artillerie-bataljon dat eveneens in het oosten van het land actief is, heeft ook een hoop Russisch materieel in gebruik. Dat viel zomaar in de schoot van de eenheid, vertelt de officier, die anoniem wil blijven, aan de Amerikaanse krant: „Ze sloegen op de vlucht en lieten alles achter.” Nu beschikt zijn bataljon over vier extra Russische houwitsers en voldoende munitie om nog maanden te kunnen vechten.

Nieuws

menu