'Oerconservatieven winnen verkiezingen Iran'

'Oerconservatieven winnen verkiezingen Iran' ANP

De felste tegenstanders van hervormingen in Iran lijken ondanks hun smadelijke nederlaag in de hoofdstad Teheran als winnaars uit de parlementsverkiezingen te komen. Volgens de Iraanse nieuwssite PressTV hebben de hervormingsgezinden overweldigend gewonnen in Teheran, maar komen de Principiëlen, zoals de aartsconservatieve coalities ook worden genoemd, in heel Iran weer als winnaars uit de bus.

Dat is geen grote verrassing, want de gevestigde orde van sjiitische geestelijken bekijkt voor de verkiezingen welke kandidaten geschikt zijn om mee te doen. Veel hervormingsgezinde kandidaten kwamen niet door de ballotage. Er dingen circa 5000 kandidaten onder wie vijfhonderd vrouwen naar 290 parlementszetels. Volgens waarnemers is dit de helft van de kandidaten die zich hadden aangemeld om mee te doen.

Het maakt de enorme overwinning van hervormingsgezinde kandidaten in Teheran nog verbazingwekkender. Het is een steun in de rug voor de hervormingsgezinde president Hassan Rohani die het land wil moderniseren. Hij streeft onder meer naar beter economische betrekkingen met het Westen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu