Ondernemer VS vervolgd voor overtreden oorlogswet tijdens crisis

Ondernemer VS vervolgd voor overtreden oorlogswet tijdens crisis ANP

De Amerikaanse autoriteiten vervolgen voor het eerst een zakenman die tijdens de coronacrisis een oorlogswet uit de jaren vijftig zou hebben overtreden. Amardeep Singh zou een enorme hoeveelheid mondkapjes en andere beschermende uitrusting hebben ingekocht om met flinke winst door te verkopen.

Singh verkoopt normaliter schoenen en kleding in zijn winkel, maar begon in maart op grote schaal beschermende uitrusting in te slaan. Hij maakte een deel van zijn winkel vrij voor die "essentiële Covid-19-producten". Justitie zegt dat de ondernemer tonnen aan uitrusting als mondkapjes en desinfecterende handgel insloeg. Die verkocht hij vervolgens ook aan zorgorganisaties.

De ondernemer hangt nu een gevangenisstraf van een jaar boven het hoofd. Hij zou de zogeheten Defense Production Act hebben overtreden. Die oorlogswet, die wordt gebruikt vanwege de coronacrisis, geeft de president de bevoegdheid om bedrijven opdracht te geven noodzakelijke goederen te produceren. Het verbiedt echter ook bepaalde handelspraktijken, zoals het rekenen van onredelijke prijzen.

Justitie

Justitie denkt dat de zakenman zich onder meer schuldig maakte aan dat laatste. Hij zou bijvoorbeeld mondkapjes hebben ingekocht voor 7 cent en die vervolgens voor een dollar per stuk van de hand hebben gedaan. De openbaar aanklager zegt dat "Singh tijdens een gezondheidscrisis cruciale persoonlijke beschermingsmiddelen vergaarde en doorverkocht met enorme marges."

De advocaat van Singh zegt bij CNN dat zijn cliënt volhoudt onschuldig te zijn. De raadsman stelde dat iedereen tijdens de coronacrisis probeert het hoofd financieel boven water te houden. "Het lijkt me niet te verdedigen dat de federale overheid het nu heeft voorzien op bedrijven en particulieren."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu