Onderzoek naar machtsmisbruik president Bolsonaro

Onderzoek naar machtsmisbruik president Bolsonaro ANP

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft goedkeuring gegeven voor een onderzoek naar machtsmisbruik door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij zou zich hebben bemoeid met onderzoeken door de federale politie naar zijn familieleden. Zo zou hij documenten met informatie over hen hebben willen inzien.

De politie heeft nu zestig dagen de tijd om het onderzoek uit te voeren. Bolsonaro noemt de beschuldigingen ongefundeerd. Het onderzoek komt voor hem op een zeer ongunstig moment. Hij ligt in zijn land onder vuur vanwege zijn aanpak van het coronavirus, die volgens critici zeer gebrekkig is.

Een officiële aanklacht tegen de president moet worden goedgekeurd door het Lagerhuis. De kans dat dit gebeurt is klein, omdat daar een meerderheid de president steunt. Als de president wordt aangeklaagd, dan wordt hij tijdelijk geschorst en vervangen door de vicepresident. Bij een veroordeling moet hij aftreden.

Volgens een opiniepeiling gelooft een meerderheid van de Brazilianen dat de aantijgingen waar zijn. Toch vindt een meerderheid dat Bolsonaro moet aanblijven als president.

Nieuws

Meest gelezen

menu