Oostenrijk en Slowakije verspreiden hulpmiddelen via EU

Oostenrijk en Slowakije verspreiden hulpmiddelen via EU ANP

Slowakije stuurt een partij mondmaskers en desinfecterende vloeistof naar Italië en Oostenrijk stelt handschoenen en desinfecterende middelen beschikbaar aan Kroatië. Dat gebeurt na verzoeken om steun via het EU-mechanisme voor civiele bescherming. De Europese Commissie verzorgt de coördinatie en betaalt een groot deel van de leveringskosten.

Oostenrijk stuurt ook handschoenen en andere hulpmiddelen naar Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro en Moldavië. Het alpenland verspreidt ook dekens, matrassen en tenten voor migranten in Servië. EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) prijst Slowakije en Oostenrijk voor hun solidariteit.

De Europese Commissie wijst erop dat Italië verscheidene aanbiedingen via het EU-mechanisme heeft gekregen, waaronder beschermingsmiddelen uit een reeks lidstaten en teams van dokters en verplegend personeel uit Noorwegen en Roemenië. Bovendien hebben landen als Duitsland en Oostenrijk patiënten uit Italië overgenomen.

Italië is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bood het land vorige week excuses aan vanwege de trage reactie van Europa op de crisis in Italië.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu