Oprichter Jefferson Airplane overleden

Oprichter Jefferson Airplane overleden ANP

Paul Kantner, een van de mede-oprichters van de legendarische psychedelische rockband Jefferson Airplane is donderdag op 74-jarige leeftijd in San Francisco overleden. Hij stierf aan de gevolgen van een hartaanval die hij enkele dagen eerder had. Dat meldt de band op zijn website.

Kantner was gitarist en zanger van de band, die in 1965 werd opgericht en wereldberoemd werd met hits als Somebody to Love en White Rabbit. Het opmerkelijke is dat hij gedurende de negentien jaar dat hij in Jefferson Airplane speelde, hij nooit één van de hits van de band schreef of de leadzang voor zijn rekening nam. Zangeres Grace Slick gold als het gezicht van de band, Kantner als het brein. Hij was zonder twijfel de spil waar vrijwel alles om draaide. Ook de andere bandleden beschouwden hem als leider.

Hij wijzigde zelfs de naam van de band in Jefferson Starship omdat hij geïnteresseerd was in science fiction. De relatie met Slick breidde zich ook uit naar hun privéleven. Ze kregen in 1971 samen een dochter, China Wing, en maakten twee albums. Het bekende muziektijdschrift Rolling Stone noemde hem en Grace ,,de psychedelische John and Yoko". In de jaren tachtig verliet hij Jefferson Starship en speelde onder meer bij de KBC Band.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu