Orban wil referendum over vluchtelingenquotum

Orban wil referendum over vluchtelingenquotum ANP

De Hongaarse premier Viktor Orban wil een referendum houden over de vraag of zijn land het door de Europese Unie vastgelegde aantal vluchtelingen moet opnemen. De rechtse premier zei woensdag dat hij het referendum heeft voorgesteld bij de autoriteiten die over verkiezingen gaan. Het wordt algemeen aangenomen dat die geen 'nee' tegen Orban zeggen.

Orban vindt het vreemd dat tot op heden niemand in Europa is gevraagd wat die van ,,gedwongen migratie'' van de EU vindt. Orban doelt op het in september afgesproken Europese spreidingsplan. Zijn beleid is roemrucht door het fanatisme waarmee Hongarije vluchtelingen en emigranten buiten de deur probeert te houden. De EU zou in de omstreden verdeelsleutel bijna 1300 vluchtelingen aan Hongarije hebben toebedeeld.

Het land aan de Donau heeft ondanks het felle verzet tegen de komst van migranten het hoogste aantal asielzoekers per 100.000 inwoners van Europa. Dat was in 2015 bijna 1800 asielzoekers per 100.000 inwoners, circa zeven keer het Europese gemiddelde, 255 per 100.000 inwoners. Nederland zit elf asielzoekers boven dat Europese gemiddelde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu