Paus en patriarch ontmoeten elkaar in Havana

Paus en patriarch ontmoeten elkaar in Havana ANP

Paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill hebben elkaar vrijdag in Cuba ontmoet. Ze omhelsden elkaar en kusten elkaar drie maal op de wang. In geen duizend jaar hebben de leiders van de rooms-katholieken en van de Russisch-orthodoxen in persoon overleg gevoerd.

De historische ontmoeting begon kort na de aankomst van de paus in Havana. De twee kerkleiders zijn op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana bijeengekomen. Ze tekenden een gezamenlijke verklaring en riepen daarmee onder meer de wereldgemeenschap op om christenen in het Midden-Oosten te beschermen. ,,In veel landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden hele families, hele dorpen en hele steden van onze broeders en zusters in Christus uitgeroeid.''

Bij de organisatie van deze dialoog is zeker twintig jaar geaarzeld. Beide leiders bezoeken momenteel Latijns-Amerika. Eerder werden Oostenrijk en Hongarije als neutrale ontmoetingsplaats genoemd. Franciscus en Kirill hopen naar eigen zeggen dat ,,deze ontmoeting kan bijdragen aan de door God gewenste eenheid van de christenen''.

Schisma

Sinds het uiteenvallen van het Romeinse Rijk aan het eind van de vierde eeuw na Christus groeiden de christelijke kerk in het westelijk deel van Europa en die in het oosten sterk uiteen. In 1054 was de definitieve breuk en deze kerkscheiding wordt het schisma genoemd.

De oosterse stroming bestaat inmiddels uit een reeks oosters-orthodoxe kerken. De Russisch-orthodoxe kerk is daar de grootste van. Meer dan de helft van de naar schatting 250 tot 300 miljoen oosters-orthodoxe christenen is Russisch-orthodox.

Nieuws

Meest gelezen

menu