Politie Hongkong grijpt in bij betoging

Politie Hongkong grijpt in bij betoging ANP

De politie van Hongkong heeft traangas ingezet en arrestaties verricht bij een betoging van honderden mensen tegen Chinese plannen zich direct te bemoeien met veiligheidskwesties in de voormalige Britse kroonkolonie. Onder de arrestanten is volgens plaatselijke media Tam Tak-Chi, een activist van een radicale partijencoalitie, People Power. Tal van betogers riepen dat onafhankelijkheid de enige uitweg is. De betogers hebben zich verzameld in Causeway Bay, een district met veel winkels en bedrijven op het eiland van Hongkong.

In Peking is afgelopen week in het Nationale Volkscongres (NPC) een voorstel ingediend om "bedreigingen van de nationale veiligheid (van China) in Hongkong te voorkomen, te verhinderen en af te straffen". Acties van "separatisme, rebellie en terrorisme" moeten volgens het voorstel streng vervolgd worden.

Aangenomen wordt dat dit voorstel 28 mei wordt aangenomen door het NPC en dat er dan in Peking een speciale wet komt die in Hongkong zal gelden zonder dat de volksvertegenwoordiging in Hongkong er iets over te zeggen heeft. Het NPC is het parlement van communistisch China dat jaarlijks bijeenkomst, voornamelijk om besluiten van staatsinstellingen te bekrachtigen. Een commissie van het NPC buigt zich, volgens critici enkel voor de vorm, over de beoogde wetgeving.

Hongkong werd in 1997 na lang Brits bestuur onder voorwaarden weer onderdeel van China. Het heeft een verregaande autonomie en het rechtssysteem en de economie zijn westers. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu