Politie zoekt Najim Laachraoui na aanslagen

Politie zoekt Najim Laachraoui na aanslagen ANP

De Belgische politie is op zoek naar de terreurverdachte Najim Laachraoui in verband met de aanslagen in Parijs. Op verzoek van het federaal parket en de Brusselse onderzoeksrechter heeft de politie maandag een opsporingsbericht naar hem verspreid.

De verdachte kon maandag geïdentificeerd worden in het onderzoek naar de terreuraanslagen die op 13 november plaatsvonden in Parijs. De 24-jarige Laachraoui stond eerder bij de politie bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, voor wie op 4 december al een opsporingsbericht verspreid werd. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken.

Er is DNA van hem aangetroffen in een 'safehouse' van de verdachten in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergstraat in Schaarbeek, waar ook sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven werden gevonden.

Vorst

Maandag werd ook bekend dat in een flat in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week dinsdag een schietpartij plaatsvond, twee ontstekingsmechanismen zijn gevonden. Het federaal parket bevestigde dit, maar explosieven zijn niet aangetroffen. Eerder was al bekend dat er in de flat vingerafdrukken waren gevonden van Salah Abdeslam, die vrijdag opgepakt werd in Sint-Jans-Molenbeek. Meer dan waarschijnlijk zat Abdeslam ondergedoken in Vorst en vluchtte hij nadien naar Molenbeek.

De schietpartij gebeurde toen vier Belgische en twee Franse agenten aanstalten maakten om een huiszoeking uit te voeren. Zij werden onmiddellijk onder vuur genomen door iemand met een kalasjnikov. In de uren nadien werd vanuit het appartement nog verschillende keren geschoten totdat de politie de man kon neerschieten.

De schutter bleek Mohamed Belkad, een 35-jarige Algerijn die illegaal in België verbleef en onder de valse naam Samir Bouzid door Salah Abdeslam was opgehaald in Hongarije. In de flat werden na de schietpartij een kalasjnikov, een boek over salafisme, elf laders van kalasjnikovs, ontelbare hulzen en een vlag van IS aangetroffen, maar ook vingerafdrukken van Abdeslam. Nu blijkt dat er ook twee ontstekingsmechanismen zijn gevonden.

Nieuws

Meest gelezen

menu