Pompeo: bevel aanslag op Navalni waarschijnlijk van hogerhand

Pompeo: bevel aanslag op Navalni waarschijnlijk van hogerhand ANP

De vergiftiging van de Russische Kremlincriticus en oppositieleider Aleksej Navalni heeft waarschijnlijk plaatsgevonden op bevel van hoge functionarissen in Moskou. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag gesteld. Diens baas, president Donald Trump, zei vorige week vrijdag juist dat hij nog geen bewijs heeft gezien dat Navalni is vergiftigd.

"Ik denk dat mensen over de hele wereld deze activiteit zien voor wat die is", aldus Pompeo in een radio-interview. "En als mensen zien dat er gepoogd wordt een dissident te vergiftigen, en erkend wordt dat er een aanzienlijke kans is dat dit van hoge Russische functionarissen komt, is dit niet goed voor het Russische volk, denk ik."

De minister benadrukte dat de Verenigde Staten en Europese landen willen dat Rusland de schuldigen verantwoordelijk houdt en zei dat de VS ook onderzoek zullen doen om erachter te komen wie de daders zijn. "Dat is iets waar we naar zullen kijken. We gaan het evalueren en verzekeren dat we er alles aan doen om de kans kleiner te maken dat dit nog eens gebeurt."

Aleksej Navalni werd op 20 augustus onwel aan boord van een vlucht van Tomsk naar Moskou. Na enkele dagen getouwtrek gaven Russische artsen toestemming voor een ambulancevlucht naar Berlijn, waar Navalni in het Charité-ziekenhuis werd opgenomen voor behandeling. Duits onderzoek heeft uitgewezen dat Navalni is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep, hetgeen wijst naar Rusland. De Russische autoriteiten ontkennen iets te maken te hebben gehad met de aanslag op Navalni.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu