Porosjenko: kans op oorlog met Russen groter

Porosjenko: kans op oorlog met Russen groter ANP

De kans op een openlijke oorlog tussen Rusland en Oekraïne is groter dan een jaar geleden. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd in een interview met het Duitse dagblad Bild.

Volgens Porosjenko heeft Moskou geen enkel aspect van het Minsk-akkoord, dat voorziet in een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, uitgevoerd. Integendeel, Rusland bouwt zijn troepenmacht aan de grens met Oekraïne op, aldus Porosjenko. ,,Het gevaar van een openlijke oorlog is groter dan een jaar geleden'', zei de Oekraïense president. ,,Rusland investeert enorm in de voorbereidingen voor een oorlog.''

Porosjenko voerde maandag overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Porosjenko voert de Russische president Vladimir Poetin een informatieoorlog tegen Duitsland en hoopt Poetin het land op die manier te destabiliseren.

Merkel vroeg Poetin dinsdag zijn invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat het bestand tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten standhoudt. Ook moeten waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa toegang krijgen tot het hele conflictgebied, zo benadrukte de bondskanselier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu