Postdienst VS moet briefstembiljetten zoeken in swing states

Postdienst VS moet briefstembiljetten zoeken in swing states ANP

Het Amerikaanse staatspostbedrijf USPS moet onmiddellijk achtergebleven briefstembiljetten opsporen in zijn locaties in een aantal staten waar beide presidentskandidaten kans lijken te maken. Een federale rechter in Washington heeft dat bepaald op verkiezingsdag.

De biljetten die zijn bedoeld om per post te stemmen moeten naar verkiezingsfunctionarissen worden gebracht om er zeker van te zijn dat er geen stembiljetten worden achtergehouden, aldus de rechter. Veel staten tellen alleen stemmen die zijn binnengekomen voordat de stembureaus sluiten.

Het gaat onder meer om postkantoren in traditioneel Democratische steden als Detroit, Philadelphia en Atlanta. De uitspraak geldt ook voor delen van 'swing states' waar nog niet zeker is wie er gaat winnen, zoals Pennsylvania, Arizona en Florida.

Democraten en ook sommige rechters betichten de door de Trump-regering benoemde USPS-topman Louis DeJoy ervan de postdienst bewust minder efficiënt te maken. Een federale rechter verplichtte USPS in september al alle verkiezingsgerelateerde post met prioriteit af te handelen en zo nodig personeel overuren te laten maken.

Onder meer vanwege de coronapandemie hebben veel meer Amerikanen per post gestemd dan vier jaar geleden. Trump stelt zonder bewijs dat briefstemmen verkiezingsfraude in de hand werkt.

Nieuws

Meest gelezen

menu