Protesten Brazilië om omstreden oud-president

Protesten Brazilië om omstreden oud-president ANP

In verschillende Braziliaanse steden zijn woensdagavond protesten uitgebroken na de aanstelling van de omstreden oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als nieuwe minister in het kabinet van zijn opvolgster en partijgenote Dilma Rousseff. Door zijn aanstelling ontloopt Lula voorlopig gerechtelijke vervolging, omdat alleen het hooggerechtshof ministers mag vervolgen. De oud-minister wordt verdacht van witwaspraktijken.

Volgens de politie protesteerden ongeveer 2500 mensen voor het presidentiële paleis in de hoofdstad Brasilia tegen Lula's aanstelling. Ook in het financiële centrum van Säo Paulo waren mensen op de been.

Eerder op de avond gaf een rechter telefoongesprekken vrij tussen Lula en Rousseff die het vermoeden bevestigen dat de oud-president is aangesteld om strafvervolging te ontlopen. De federale politie tapte Lula's telefoon af voor onderzoek naar een van de grootste corruptieschandalen ooit in Brazilië. Afgelopen week zijn tevens huiszoekingen verricht in panden waar Lula woonde of werkte en hij werd ondervraagd.

Als reactie zei Lula's advocaat tegen GlobalNews dat de rechter de telefoongesprekken heeft vrijgegeven om sociale onrust te zaaien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu