Regeringspartij Zuid-Korea wint verkiezingen afgetekend

Regeringspartij Zuid-Korea wint verkiezingen afgetekend ANP

In Zuid-Korea heeft de Democratische Partij van president Moon Jae-in de parlementsverkiezingen met overmacht gewonnen. De partij behaalde met 180 zetels een absolute meerderheid, een recordoverwinning. De opkomst was ruim 66 procent, het hoogste percentage sinds de verkiezingen in 1992.

De afgetekende overwinning van Moon is volgens deskundigen te danken aan zijn coronabeleid. In Zuid-Korea, maar ook in andere delen van de wereld, is positief gereageerd op de wijze waarop de regering de crisis heeft aangepakt.

Zuid-Korea was een van de eerste landen die verkiezingen hield tijdens de coronapandemie. Woensdag gingen kiezers met mondkapjes naar de stembureaus. Ook moesten zij hun handen wassen en plastic handschoenen dragen. Verder werden kiezers getest op lichaamstemperatuur.

Kritiek

Moon werd maanden geleden nog bekritiseerd. De economische groei in Zuid-Korea zou te traag gaan en daarnaast werd de president meermaals beticht van machtsmisbruik. De manier waarop hij vervolgens het coronavirus beteugelde, deed hem weer flink stijgen in de peilingen.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben de verspreiding van het virus fors kunnen afremmen. Het aantal nieuwe besmettingen dat dagelijks wordt vastgesteld ligt al een paar dagen onder de dertig. Voor zover bekend raakten ruim 10.000 mensen besmet met het virus, 229 stierven aan de gevolgen ervan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu