Rellen bij demonstratie Pegida

Rellen bij demonstratie Pegida ANP

In Potsdam (Berlijn) zijn maandagavond ongeregeldheden uitgebroken tussen aanhangers van de anti-islambeweging Pegida en tegendemonstranten. Er werd met stenen, vuurwerk, verkeersborden en vuilnisbakken gegooid. Volgens de politie zijn meerdere betogers en agenten gewond geraakt bij de rellen.

Aanvankelijk leek alles rustig te verlopen. Honderden mensen protesteerden in de binnenstad van Potsdam op vreedzame wijze tegen Pegida. Onder het motto 'Potsdam bekent kleur' pleitten ze voor een toleranter Brandenburg (de deelstaat van Potsdam), waarin vluchtelingen kunnen integreren. Op slechts honderden meters afstand verzamelden ongeveer honderd Pegida-aanhangers zich voor hun zogeheten 'avondwandeling'. Volgens de politie probeerden de tegendemonstranten die mars te verhinderen, en sloeg vervolgens de vlam in de pan. Agenten moesten pepperspray gebruiken om de gemoederen te bedaren.

Eerder op maandagavond heeft een groep van zo'n 250 vermomde en in het donker gestoken mannen huisgehouden in Leipzig. Ze gooiden in het stadsdeel Connewitz tientallen etalageruiten van winkels en cafés aan diggelen en staken auto's in brand. Ook werden vuurwerkbommen afgestoken. Volgens Duitse media gaat het om extreemrechtse hooligans. Er wordt gesproken van neonazi's. Na ruim een half uur van rellen was de situatie volgens de politie nog steeds ,,zeer gespannen". Uiteindelijk zijn zo'n 250 verdachten opgepakt, melden Duitse media. Er is onder meer een waterkanon ingezet.

Op foto's van de Leipziger Volkszeitung zijn de aangehouden relschoppers zittend op de grond te zien, in afwachting van identificatie en vervoer naar het politiebureau. Of er gewonden zijn gevallen bij de rellen is nog niet bekend. Zeker twee straten in Connewitz blijven in de nacht van maandag op dinsdag afgesloten.

Tegelijkertijd met de gewelddadigheden vond in Leipzig een demonstratie van anti-islambeweging Legida plaats. Daar namen volgens schattingen ongeveer 3400 aanhangers aan deel. Of er een relatie tussen de twee zaken is, is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
Gevlucht
menu