Rivalen Iran en Turkije zoeken toenadering

Rivalen Iran en Turkije zoeken toenadering ANP

Iran en Turkije willen vanuit ,,een gezamenlijk perspectief'' gaan werken aan het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië. Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu zaterdag tijdens een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran.

Ankara en Teheran staan bij de oorlog in Syrië lijnrecht tegenover elkaar. Iran steunt het bewind van president Bashar al-Assad. Turkije wil dat Assad vertrekt. Verder maakt Turkije zich zorgen over de toenemende bemoeienis van Iran met de situatie in Jemen en Libanon.

,,We hebben onze geschillen als het om regionale kwesties gaat, maar we zijn vastbesloten om ondanks die geschillen voor stabiliteit in de regio te zorgen'', zei de Iraanse vicepresident Eshagh Jahangiri tijdens het bezoek van Davutoglu.

Verder zijn de twee landen van plan de handelsbetrekkingen aan te halen, nu de internationale gemeenschap de sancties tegen het regime in Teheran heeft verzacht. Turkije verkoopt aan Iran vooral machines, voertuigen en staal- en ijzerproducten. Iran exporteert vooral olie en gas naar Turkije.

Nieuws

Meest gelezen

menu