Rusland: onvoldoende bewijs voor vergiftiging Navalni

Rusland: onvoldoende bewijs voor vergiftiging Navalni ANP

Duitsland lijkt onvoldoende bewijs te hebben voor de stelling dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is vergiftigd. Dat zei het hoofd van het Russische forensisch instituut Sergei Sjigejev tegen staatspersbureau TASS.

De artsen in het Berlijnse ziekenhuis waar Navalni wordt behandeld zeggen nog niet te weten om welke specifieke stof het gaat, maar hebben aanwijzingen dat Navalni is vergiftigd met een stof uit de groep van cholinesteraseremmers. Dat kan een medicijn betreffen dat de gevolgen van bepaalde vormen van dementie kan afremmen, maar ook in pesticiden en zenuwgassen als sarin, VX en Novitsjok.

Die opmerkingen waren "voorbarig", oordeelt Sjigejev. "Op dit moment kunnen we alleen zeggen dat de patiënt een daling had in zijn cholinesterase-activiteit. Daarop is de conclusie over vergiftiging met cholinesteraseremmers gebaseerd. Die conclusie is voorbarig."

De 44-jarige tegenstander van president Poetin werd donderdag ziek en werd zaterdag naar Berlijn gebracht. Zijn medestanders spraken meteen van vergiftiging. Artsen in een ziekenhuis in Omsk, waar hij eerst werd opgenomen, hielden het op een stofwisselingskwaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu