Rusland stuurt beademingsapparaten naar VS die in brand vliegen

Rusland stuurt beademingsapparaten naar VS die in brand vliegen ANP

Rusland lijkt brandgevaarlijke beademingsapparaten naar de Verenigde Staten te hebben gestuurd. President Poetin gaf ze vorige maand als hulp in de coronacrisis, maar stuurde daarna wel een rekening van bijna 660.000 dollar.

De Russische apparaten waren van hetzelfde type dat in Rusland mogelijk twee dodelijke branden heeft veroorzaakt. Vijf patiënten op een intensive care-afdeling in een ziekenhuis in Sint-Petersburg stierven toen een van de apparaten in brand vloog. Het ziekenhuis is gestopt met het gebruik van Aventa-M-modellen in afwachting van de uitkomst van een onderzoek, meldt het Russische persbureau Tass. Hetzelfde model werd gebruikt in een kliniek in Moskou waar vorige week brand uitbrak, waarbij één persoon is omgekomen.

De apparaten zijn gemaakt door een onderdeel van het bedrijf KRET, dat in 2014 nog sancties kreeg opgelegd door de VS. KRET levert ook apparatuur voor elektronische oorlogsvoering. Het aan de VS geleverde model is sinds 2012 in productie en volgens het bedrijf zijn er nooit klachten over ontvangen.

Nieuws

Meest gelezen

menu