Russen blunderen bij aanleg loopgraven: 'Aan veiligheid is niet gedacht'

Een Oekraïense soldaat in loopgraven bij Charkov. Beeld ter illustratie.

Een Oekraïense soldaat in loopgraven bij Charkov. Beeld ter illustratie. Foto: ANP

Rusland voert in de bezette gebieden niet alleen de mobilisatie op van burgers om aan het front te vechten. Het valt wegens een tekort aan handen ook steeds vaker terug op de lokale bevolking om de verdedigingslinies te versterken. En dat verloopt niet volgens het militaire handboek.

Dat blijkt uit een inspectie aan de Surovikin line in de buurt van Zaporizja, net waar verwacht wordt dat Oekraïne zal willen aanvallen.

Het was een lid van de Rusich Group die de frontlinie bezocht voor een inspectieronde. Deze neonazistische paramilitaire beweging maakt deel uit van Wagner en de volksmilitie van Loehansk. Wat de rapporteur zag aan Surovikin line nabij Zaporizja maakte hem behoorlijk ongerust. De inspectie zette hij dan ook op Telegram.

De toon van de post begint nog vriendelijk. Het harde werk van de lokale bevolking wordt geprezen. De inzet is groot, zo luidt het, om alvast te onderlijnen dat de bevolking aan de kant van de Russen staat. Wie het verslag verder leest, zou bijna denken dat er sabotage mee gemoeid is. Zo lang is de lijst van blunders. Om te beginnen blijkt de verdedigingslinie gebaseerd op een oude stafkaart die niet meer overeenstemt met de huidige situatie van het terrein.

Drakentanden aan de verkeerde kant

Om zich te beschermen tegen tankaanvallen heeft Rusland de verdedigingslinie bezaaid met ’drakentanden’, betonnen blokken in de vorm van een driehoek, net voor een antitankgracht. De ontnuchterende vaststelling van het lid van de Rusich Group is dat die rijen beton op meerdere plaatsen langs de verkeerde kant van de loopgraven is aangelegd. Niet in de richting dus van waaruit de aanval wordt verwacht.

Ook vervelend voor wie een positie moet verdedigen, is dat de loopgraven in het dal zijn aangelegd. „De vijand die via de hoogte zal komen, kan zich recht tegenover ons positioneren en troepen verzamelen zonder dat wij kunnen zien wat er gebeurt.” Om nog te zwijgen over het feit dat de Russische troepen die beschoten worden vanuit hoger gelegen gebied een vogel voor de kat zijn.

Met de antitankgracht die voor de drakentanden loopt, is ook wat mis. De uitgegraven grond is netjes opgehoopt en aangelegd tot op een hoogte van 2,5 meter, leert het verslag. „Het blokkeert op meerdere plaatsen het zicht en dus de mogelijkheid de vijand te observeren en hem te beschieten.” Bij de aanleg zijn de burgers ook vergeten om „obstakels en mijnen” aan te leggen om de opmars van de Oekraïense troepen naar de Russische loopgraven te bemoeilijken.

De loopgraven zijn ook amper voorzien van een dakbedekking. In WO I was dat nog niet echt nodig. Maar in de huidige oorlog, waar antipersoneelsmunitie wordt gebruikt die boven de loopgraven in stukken ontploft en drones met granaten een constant gevaar zijn, wel. Ook het aanbrengen van camouflage is trouwens vergeten waardoor de loopgraven van ver zichtbaar zijn. „Pas in april begint het gras echt te schieten en zal er wat beschutting zijn.”

Comfortabel maar onveilig

„De burgers hebben hun best gedaan om de schuilplaatsen zo comfortabel mogelijk te maken en dat is ook gelukt”, zo staat er. Al is het comfort relatief. Afwatering zoals het hoort, is er totaal vergeten. De loopgraven hebben ook geen vloer, waardoor de soldaten snel in een diepe modderpoel zullen staan. „Maar aan veiligheid hebben ze niet gedacht”, gaat de post verder. Het dak van de schuilplaatsen is gebouwd met timmerhout van gewone planken met een klein beetje aarde op. Om stevig te staan en veilig te zijn, zijn robuuste blokken hout nodig die veel aarde kunnen dragen. „Alles wat groter is dan 82 mm munitie zal er los doorgaan”, klinkt het alarmerend. Waarmee Oekraïne het meest schiet, is dan ook groter.

De mannen in de loopgraven zullen ook moeilijk bevoorraad kunnen worden. „Herkenningspunten op de route naar de loopgraven ontbreken. Er zijn geen aanvoerwegen van aarde aangelegd. Bij wat regen komen zelfs 4x4’s vast te zitten in de modder. In sommige sectoren zal het personeel de bevoorrading zelf moeten dragen.”

De eindconclusie is hard. „Dit is een ongeziene verspilling van geld. Het gebruik van burgers om de verdediging uit te bouwen, versnelde de aanleg. Het gebrek aan begeleiding en inbreng van militaire ingenieurs en de infanterie die hier de posities zal moeten innemen, zorgt ervoor dat een belangrijk deel van wat er is aangelegd absoluut geen enkel nut heeft.”