Russische arts: aanvankelijk vermoeden dat Navalni was vergiftigd

Russische arts: aanvankelijk vermoeden dat Navalni was vergiftigd ANP

Een van de Russische artsen die de prominente Kremlincriticus Aleksej Navalni behandelden in het ziekenhuis zegt dat ze in eerste instantie uitgingen van vergiftiging, maar daar zo'n zes uur later op terugkwamen. Op dat moment waren de resultaten van laboratoriumtests binnen en die toonden volgens hem geen sporen van vergif.

De ernstig verslechterde gezondheid van Navalni heeft de internationale spanningen doen oplopen. De Russische oppositieleider is later naar het Charité-ziekenhuis in Berlijn gevlogen voor behandeling. Daar is door de artsen vastgesteld dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif, dat is ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Volgens Rusland is daar echter geen bewijs voor.

De belangrijkste toxicoloog in het ziekenhuis in het Russische Omsk, waar Navalni werd opgenomen, zegt dat ze tijdens de eerste uren vergiftiging vermoedden en hem ook zo hebben behandeld. Hij werd in coma gebracht en aan de beademing gelegd, zegt Alexander Sabaev. Ook kreeg hij het noodmiddel atropine toegediend.

Stofwisselingsstoornis

Maar de laboratoriumtests sloten vervolgens uit dat Navalni vergiftigd is, stelt Sabaev die nu ervan uitgaat dat hij leed aan een stofwisselingsstoornis. "Als een toxicoloog ben ik er zeker van. Er was geen novitsjok aanwezig."

Navalni werd onwel tijdens een vlucht op 20 augustus vanuit Siberië naar Moskou. Twee medische bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat de eerste hulp die Navalni heeft gekregen zijn leven heeft gered. Datzelfde geldt voor het besluit van de piloot om een noodlanding in Omsk te maken.

Sancties

Mensen uit Navalni's omgeving stellen dat de oppositieleider voorafgaand aan de vlucht thee had gedronken die zou zijn vergiftigd. Na aandringen van zijn familie, vrienden en westerse leiders werd Navalni met een ambulancevlucht voor behandeling overgebracht naar Duitsland.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland om opheldering gevraagd en sluit sancties niet uit. Moskou verweet zondag Berlijn niet over de brug te komen met informatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu