'Russische invloed in Syrië reden schorsing'

'Russische invloed in Syrië reden schorsing' ANP

Het jongste overleg in Genève dat vrede in Syrië naderbij moet brengen, is geschorst tot 25 februari. ,,Ik denk dat de speciale gezant het overleg gestaakt heeft, omdat de Verenigde Naties niet geassocieerd wilden worden met de Russische escalatie in Syrië. Die kan het onderhandelingsproces compleet ondermijnen'', aldus de functionaris op basis van anonimiteit tegen persbureau Reuters. Volgens de ambtenaar is de Russische invloed in het conflict in Syrië erop gericht de oppositie te vernederen.

Het overleg zou na enige vertraging afgelopen vrijdag van start gaan. Het is echter nog niet van de grond gekomen. De Mistura is naar eigen zeggen niet gefrustreerd of teleurgesteld, maar er moeten eerst nog 'dingen' worden geregeld. Daarvoor last hij de pauze in. De Mistura zei eerder nog dat hij hoopt dat de betrokken partijen, met name de grote mogendheden zoals Rusland en de VS, helpen de problemen op te lossen.

Maandag verklaarde De Mistura dat het overleg echt was begonnen. Er was een delegatie van de Syrische regering gearriveerd en er was ook contact met het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) dat een deel van de oppositie vertegenwoordigt.

Woensdag sprak de Mistura met leden van de oppositie. Het HNC eist echter dat de regering eerst ophoudt met bombarderen en belegeren. Het regeringsleger is momenteel in de aanval ten noorden van de stad Aleppo met steun van de Russische luchtmacht.

De partijen wijzen verschillende oorzaken aan voor de schorsing van het overleg. Zo stelde de Syrische regering dat het overleg is gestrand omdat Saudi-Arabië, Qatar en Turkije het hebben gesaboteerd. Zij hebben de door hun gesteunde oppositiedelegatie teruggefloten volgens Damascus. Syrië neemt later een besluit over een eventuele terugkeer naar het overleg.

De chef van de betrokken oppositiecoalitie, Ryad Farid Hijab, beschuldigde juist Damascus ervan het overleg te hebben gedwarsboomd. Hijab, ex-minister en ex-premier onder president Bashar al-Assad, zei dat de oppositie helemaal niet terugkeert naar het overleg ,,als er niet eerst iets op de grond verandert''. Volgens Hijab wil het regime in Damascus helemaal geen politieke oplossing.

Washington deelt de mening van de VN-functionaris en stelde dat het stilleggen van het overleg te wijten is aan de Russische luchtaanvallen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius zei dat ,,de Syrische regering en haar bondgenoten het overleg torpederen met een bruut offensief''.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu