Rutte en Merkel spreken met Turkse premier

Rutte en Merkel spreken met Turkse premier ANP

Premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu ontmoeten elkaar zondagavond in Brussel. In de Turkse ambassade bereiden ze tijdens een diner samen de top voor waarop de Europese Unie (EU) en Turkije maandag zullen spreken over de vluchtelingenproblematiek.

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse voorzitterschap van de EU zondag bevestigd. Rutte zit aan tafel omdat Nederland tijdelijk EU-voorzitter is. De drie regeringsleiders komen vanaf 21.00 uur bijeen.

De invulling van het actieplan dat de EU en Turkije hebben afgesproken om de migrantenstroom naar Griekenland te beperken komt ter sprake, evenals de visie van Turkije op het terugnemen van migranten die geen recht hebben op internationale bescherming.

Vluchtelingencrisis

Het rechtstreeks opnemen door Europese landen van Syrische vluchtelingen uit Turkse opvangkampen is mogelijk ook onderwerp van gesprek.

Rutte had afgelopen week al contact met Merkel over de vluchtelingencrisis, maar ook met de premiers van Griekenland, Italië en Tsjechië. Daarnaast had hij gesprekken met EU-president Donald Tusk, die afgelopen week van Oostenrijk via een aantal landen langs de westelijke Balkanroute naar Turkije reisde.

Tusk zei daarna dat hij voor het eerst eensgezindheid in Europa begint te zien over een gezamenlijke bestrijding van de migratiecrisis. Het stoppen van het 'doorwuiven’ van migranten in combinatie met een goede uitvoering van het actieplan kan de stroom vluchtelingen fors beperken, denkt Tusk, die de top van maandag voorzit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu