Santorum stopt als presidentskandidaat

Santorum stopt als presidentskandidaat ANP

De Republikein Rick Santorum trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Dat werd woensdag Amerikaanse tijd bekend. De 57-jarige conservatieve en rooms-katholieke Santorum gaat senator Marco Rubio steunen in de race om het Witte Huis.

Rubio eindigde maandag tijdens de Republikeinse voorverkiezing in de VS, in de staat Iowa, verrassend als derde. De Republikein Ted Cruz won de verkiezing met 28 procent van de stemmen. Donald Trump moest vlak voor het einde van de telling genoegen nemen met 24 procent. De conservatieve Rubio zat daar met 23 procent vlak achter.

In de verkiezingsstrijd van 2012 kreeg Santorum onverwacht veel steun uit de Republikeinse gelederen, maar dit jaar wilde het niet vlotten. Maandag eindigde Santorum bijna onderaan. Hij kreeg met minder dan 1800 stemmen slechts 1 procent van de Republikeinse kiezers achter zich. In 2012 won hij deze voorverkiezing nog.

De Republikeinse Partij kiest op het partijcongres van 18 tot 21 juli in Cleveland wie er presidentskandidaat en kandidaat vicepresident worden. De presidentsverkiezingen zijn 8 november.

Nieuws

Meest gelezen

menu