Sara Danius verlaat Nobel-literatuurcomité

Sara Danius verlaat Nobel-literatuurcomité ANP

De eerste vrouw aan het hoofd van het comité van de Nobelprijs voor de Literatuur verlaat als gevolg van een schandaal definitief Svenska Akademien. Besloten werd om het voorzitterschap van Sara Danius voortijdig te beëindigen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Beide partijen hebben een overeenkomst bereikt, waarmee de 56-jarige officieel haar functie neerlegt.

Het schandaal draait om dichter en comitélid Katarina Frostenson en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault. Hij werd door een hof van beroep in Stockholm voor verkrachting tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Frostenson werd er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van Akademien zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Voorzitter Danius had haar werk als voorzitter van het comité eerder al neergelegd omdat ze onvoldoende zou hebben gedaan om de crisis te bezweren. Officieel bleef ze echter lid, omdat de statuten tot dan toe niet hadden voorzien in terugtrekking. Deze regels zijn sindsdien veranderd.

Nieuws

menu