Saudi's: onderzoek naar burgerdoden Jemen

Saudi's: onderzoek naar burgerdoden Jemen ANP

De oorlogscoalitie die onder leiding van Saudi-Arabië al bijna een jaar rebellen in Jemen bombardeert, gaat zelf onderzoeken of daar burgerdoden bij zijn gevallen en hoe dat in de toekomst kan worden voorkomen. Dat maakten de Saudi's zondag bekend. ,,De coalitie betreurt burgerslachtoffers in Jemen ten zeerste'', liet de Saudische afvaardiging bij de VN weten.

Internationale organisaties als Artsen zonder Grenzen, Amnesty International en ook de VN beschuldigen de coalitie al langer van het bestoken van civiele doelen. De vraag is of dat bewust of per ongeluk gebeurt. Volgens een recent VN-rapport is in 119 gevallen mogelijk sprake geweest van ,,overtredingen van het internationaal humanitair recht''. Amnesty sprak eerder al van mogelijke oorlogsmisdaden.

Een onafhankelijke commissie gaat de zaak onderzoeken, aldus Saudi-Arabië. Ook de manier waarop doelwitten worden gekozen, wordt onder de loep genomen.

Save the Children

Tijdens het conflict in Jemen zijn onder meer ziekenhuizen en scholen verwoest door bombardementen. Maar ook de andere strijdende partijen maken slachtoffers onder de burgerbevolking. Dagelijks komen in het Arabische land gemiddeld drie kinderen om het leven door geweld van de coalitie, de Houthi-rebellen of terroristen, becijferde de organisatie Save the Children eind vorig jaar. In totaal heeft de strijd volgens de VN minstens zesduizend levens geëist.

De coalitie is er wel in geslaagd de Houthi's, een sjiitische groepering die volgens de Saudi's de steun heeft van Iran, terug te dringen. Ze hadden een aanzienlijk deel van het land in handen, maar moesten strategische plaatsen zoals de havenstad Aden prijsgeven. Een aanzet tot vredesonderhandelingen leverde eerder deze maand niets op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu