Situatie migranten bij Idomeni is erbarmelijk

Situatie migranten bij Idomeni is erbarmelijk ANP

Het aantal vluchtelingen bij de Griekse grensplaats Idomeni bij Macedonië groeit razendsnel. De autoriteiten telden er woensdag al 11.000. De meesten wachten bij de grens zelf of in provisorische onderkomens dichtbij de stad.

De Macedoniërs houden de grens tot woede van Griekenland echter potdicht. Woensdagmiddag werden zegge en schrijve 170 mensen doorgelaten, waarna de overgang weer hermetisch werd afgesloten.

Behalve de regering in Athene zijn ook allerlei hulporganisaties boos op Macedonië en verontrust over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de massa nu leeft. Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis dringen aan op snelle steunmaatregelen.

De Europese Unie hoopt dat het spoedoverleg op 7 maart met Turkije een oplossing kan brengen. De vluchtelingen grijpen elke kans aan om Turkije per boot te verlaten en over de Egeïsche Zee naar Griekenland te komen. Van daaruit willen duizenden naar Noordwest-Europa doorreizen. Macedonië gooit echter roet in het eten door de belangrijke route die door dat land loopt, te blokkeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu