Sjiieten Irak steunen hervorming regering

Sjiieten Irak steunen hervorming regering ANP

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft de zegen van zijn sjiitische achterban om zijn regering op de schop te nemen om de corruptie te bestrijden. De sjiitische Nationale Alliantie steunt Al-Abadi in zijn voornemen om een eind te maken aan de verdeling van ambten volgens etnische lijnen, bericht de Iraakse staatstelevisie.

De alliantie omvat de belangrijkste sjiitische parlementsfracties, die samen over een meerderheid in de volksvertegenwoordiging beschikken. Ze spraken zondag met de premier in de heilige stad Kerbala.

Ook de radicale geestelijke Moqtada al-Sadr, die de laatste tijd weer van zich laat horen en zich opwerpt als boegbeeld van de strijd tegen corruptie, schoof aan. Al-Sadr dreigde vrijdag met zijn aanhang het bestuurlijke hart van Bagdad binnen te trekken en de regering ten val te brengen als die niet optreedt tegen de corruptie.

Al-Abadi wil zijn door de verschillende bevolkingsgroepen voorgedragen ministers vervangen door onafhankelijke technocraten. Zo hoopt hij de patronagenetwerken te doorbreken die de corruptie nu nog welig doen tieren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu