Slowaakse regeringspartij blijft de grootste

Slowaakse regeringspartij blijft de grootste ANP

De partij van de Slowaakse premier Robert Fico blijft na de verkiezingen van zaterdag de grootste in het parlement, maar verliest veel stemmen en vermoedelijk haar absolute meerderheid. Daarop duidt een peiling van televisiezender Markiza onder kiezers die even tevoren hun stem hadden uitgebracht.

Het sociaaldemocratische Smer van Fico heeft volgens de exitpoll 27,3 procent van de stemmen behaald. Dat is aanzienlijk minder dan de 44 procent van de vorige verkiezingen. De partij moet daardoor waarschijnlijk op zoek naar een of meer coalitiepartners om te kunnen doorregeren. Fico kan uit een scala aan vooral christendemocratische kleine partijen kiezen wie hij het hof wil maken.

Zij zouden er echter ook voor kunnen kiezen zonder Smer een regering te vormen, zoals dat in 2010 ook al eens gebeurde. Zo'n nieuwe regering slaat vermoedelijk een mildere toon aan over de komst van asielzoekers, een stijlbreuk met de felle tegenstand die Fico tot dusver bood.

Onzeker

Omdat veel partijen volgens de opiniepeilers rond de kiesdrempel zweven is de uitslag nog erg onzeker. Volgens de exitpoll zou een negental partijen en partijtjes een plaats in het parlement veroveren. Smer zou 45 zetels mogen bezetten, het liberale SaS 22 en de nationalistische Slowaakse Nationale Partij (SNS) dertien. De SNS is een gewezen coalitiegenoot van Smer.

,,Als de rekensom de kans biedt om zonder Fico een kabinet te vormen, dan kan ik me niet voorstellen dat de oppositiepartijen de anderen zouden verraden en in zee zouden gaan met Smer'', zei de directeur van het Instituut voor Public Affairs in Bratislava voor de stembusgang. Volgens Grigorij Meseznikov is de oppositie gealarmeerd door de macht die Fico de laatste jaren zou hebben vergaard.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu