Spel om Europese knikkers is weer los. Zuidelijke landen willen meer geld, Nederland en Duitsland niet

De Italiaanse Eurocommissaris Paolo Gentiloni (links) en de Duitse minister van Financiën Christian Lindner staan de pers te woord na afloop van hun vooroverleg voor de Europese top van volgende week.

De Italiaanse Eurocommissaris Paolo Gentiloni (links) en de Duitse minister van Financiën Christian Lindner staan de pers te woord na afloop van hun vooroverleg voor de Europese top van volgende week. Foto: JOHN MACDOUGALL

Brussel heeft nog nooit zoveel geld in de pot gehad, maar voor Zuid-Europa is het niet genoeg. Landen als Spanje, Griekenland en Italië bedelen om een nieuwe injectie van honderden miljarden euro’s. Nettobetalers Nederland en Duitsland willen er niets van weten.

De Europese industrie zit in zwaar weer. Door de hoge energieprijzen liggen fabrieken stil en is een concurrentienadeel ontstaan met de rest van de wereld. Tot overmaat van ramp lokken de Amerikanen Europese bedrijven met aantrekkelijke groene en protectionistische belastingvoordelen. De crisis staat volgende week op de agenda van een extra Europese top in Brussel. Achter de schermen is het geruzie al in volle gang.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's