Stadsbestuur Berlijn in beroep tegen uitspraak over demonstratie

Stadsbestuur Berlijn in beroep tegen uitspraak over demonstratie ANP

Het Berlijnse stadsbestuur zegt dat het in beroep gaat tegen een gerechtelijke uitspraak die inhoudt dat een demonstratie tegen de coronamaatregelen zaterdag onder bepaalde voorwaarden mag doorgaan. De Berlijnse senaat had de demonstratie juist verboden nadat deelnemers van eerdere demonstraties geen afstand hadden gehouden of mondkapjes hadden gedragen.

De rechtbank stelde als voorwaarde dat het hoofdpodium voor de demonstratie verplaatst moet worden. Ook mag de afstand tussen de videoschermen niet kleiner zijn dan 300 meter en moeten de schermen met hekken worden omheind om te voorkomen dat mensen opeengepakt komen te staan. De organisatoren moeten er met behulp van een ordedienst en luidsprekermededelingen voor zorgen dat de demonstranten de voorgeschreven afstand van elkaar bewaren.

De organisatoren rekenen op vele duizenden deelnemers. Het aanvankelijke verbod leidde tot een stortvloed aan nieuwe aanvragen voor protestacties. De Berlijnse politie rukt zaterdag met meer dan 3000 agenten en waterkanonnen uit.

Risico op nieuwe besmettingen

De politie zei vrijdag voorbereid te zijn op eventuele gewelddadigheden nadat activisten hun volgers uit heel Europa op sociale media hadden opgeroepen om zich te bewapenen en naar de Duitse hoofdstad te komen voor de demonstratie. "Deze openlijk geuite bereidheid tot geweld tegen de autoriteiten is een nieuwe dimensie voor ons", zei vicepolitiechef Marco Langner op een persconferentie.

Onder de deelnemers worden ook personen verwacht die komen uit gebieden die door Duitsland als risicogebied zijn aangemerkt. Daarmee is er volgens de politie ook een verhoogd risico dat de demonstratie tot nieuwe besmettingen leidt. "Dit zijn mensen die tegen de coronamaatregelen zijn, dus we gaan ervan uit dat zij de afgelopen maanden geen voorzichtigheid hebben betracht", zei politiechef Barbara Slowik.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu