Strafzaak tegen Bill Cosby gaat door

Strafzaak tegen Bill Cosby gaat door ANP

De strafzaak tegen Bill Cosby gaat gewoon door. Een rechter in Pennsylvania oordeelde dat een aanklacht van seksueel misbruik voor de rechter moet komen, ook al vond het misbruik tien jaar geleden plaats. Dat besliste Steven O'Neill woensdag Amerikaanse tijd na een tweedaags verhoor.

Het team van verdedigers van de 78-jarige acteur en komiek vindt dat er geen zaak is. De raadslieden beroepen zich op een afspraak met de openbaar aanklager uit 2005, waarin werd vastgelegd dat Cosby niet zou worden vervolgd voor een 'ontmoeting' met basketbalster Andrea Constand, die een klacht wegens misbruik tegen hun cliënt heeft ingediend. De rechter gaat daar niet in mee.

Cosby hoorde het oordeel onbewogen aan. Als de feiten in de zaak blijken te kloppen en de acteur veroordeeld wordt, kan Cosby tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Zo ver is het nog niet. In een inleidend verhoor wordt eerst bepaald of er genoeg bewijs is voor een rechtszaak. Een woordvoerder van Cosby meldde dat de verdediging tegen de beslissing van de rechter in beroep gaat.

De komiek, die in zijn hitserie The Cosby Show een modelvader speelde, is door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. De zaak van Constand is de enige waarin Cosby strafrechtelijk is aangeklaagd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu