Suu Kyi wordt minister van Buitenlandse Zaken

Suu Kyi wordt minister van Buitenlandse Zaken ANP

Aung San Suu Kyi wordt waarschijnlijk minister van Buitenlandse Zaken van Myanmar. Haar naam prijkt op een ministerslijst van haar partij NLD, die vorig jaar de verkiezingen met overweldigende meerderheid won.

De 70-jarige Nobelprijswinnares kan op basis van een oude grondwet, die nog door het militaire regiem werd uitgevaardigd, geen president worden. Voor die belangrijke post zou zij de econoom Htin Kyaw hebben aangewezen. Kyaw heeft op zijn beurt weer de kandidaten voor de 21 ministersposten in Myanmar geselecteerd. De lijst is nog niet officieel bekendgemaakt.

De nieuwe regering treedt op 1 april aan en lost de door de militairen gedomineerde regering af. De militairen hebben nog wel geregeld dat zij 25 procent van de zetels in het parlement bezetten.

Als minister van Buitenlandse Zaken maakte Suu Kyi deel uit van de elfkoppige nationale verdedigings- en veiligheidsraad, een van de belangrijkste adviesorganen van de regering. Ook de opperbevelhebber van het leger maakt daarvan deel uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu