Syriërs beginnen met moddergooien in Genève

Syriërs beginnen met moddergooien in Genève ANP

De delegaties van de Syrische regering en oppositie gaven zondag met verbaal moddergooien de aftrap van mogelijke onderhandelingen in Genève. In de Zwitserse stad moeten uiteindelijk vredesbesprekingen op gang komen, maar vooralsnog staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar.

De regeringsdelegatie reageerde op de bloedige aanslagen die zondag tientallen levens eisten in Damascus door te verklaren dat die een ,,verband laten zien tussen terrorisme en de oppositie''. Volgens de Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari, leider van de regeringsdelegatie, is daarbij niet duidelijk wie nu eigenlijk de oppositie vertegenwoordigt. Op dit moment ziet hij alleen de ministeries van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Frankrijk en de VS als hun spreekbuis.

Op haar beurt dreigde de oppositiegroep die wel aanwezig was meteen al met weglopen als het regime van Bashar al-Assad niet direct stopt met het belegeren van steden. Volgens een woordvoerder was de regeringsdelegatie alleen maar naar Zwitserland gekomen om tijd te winnen ,,om meer mensen te kunnen doden''.

Vooruitgang

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maande beide partijen om ,,de kans te grijpen om vooruitgang te boeken''. Hoewel nu niet alle strijdende partijen meepraten, hoopt Kerry dat de gesprekken uiteindelijk zullen leiden tot een staakt-het-vuren en politieke verandering. Als dat lukt, zal volgens hem ook de steun voor terreurgroep IS afbrokkelen.

Kerry stelde verder dat het Syrische regime ,,een fundamentele verantwoordelijkheid heeft'' om ervoor te zorgen dat inwoners van belegerde gebieden humanitaire hulp krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu