Taliban houden klopjacht op medewerkers Amerikanen en NAVO

Taliban houden klopjacht op medewerkers Amerikanen en NAVO ANP

Een paar dagen na hun machtsovername voeren de radicaalislamitische Taliban in Afghanistan hun zoektocht op naar Afghanen die met de Amerikanen of NAVO-troepen zouden hebben samengewerkt. Ze checken ook onder de menigte Afghanen bij de luchthaven van de hoofdstad Kabul.

Ze dreigen familieleden te doden of te arresteren als ze hen niet kunnen vinden, meldt The New York Times op basis van een vertrouwelijk document van de Verenigde Naties. De conclusies staan in tegenspraak met de toezeggingen van de fundamentalisten dat ze geen wraak zouden nemen op leden en aanhangers van de gevallen, door het Westen gesteunde regering. Het verslag voedt de groeiende twijfel over die belofte en suggereert dat de Taliban inderdaad vergeldingsmoorden kunnen gaan plegen, zoals ze deden toen ze ruim 20 jaar geleden Afghanistan al eens overnamen, aldus het dagblad.

Volgens het document zijn er meerdere meldingen dat de Taliban een lijst hebben met mensen die ze willen ondervragen en straffen. Op de lijst staan ook de plekken waar de gezochte personen zich zouden bevinden. Vooral leden van het Afghaanse leger en de politie, evenals mensen die voor inlichtingeneenheden van de omvergeworpen regering werkten, lopen gevaar.

De Taliban gaan van deur tot deur. Familieleden van doelwitten worden gearresteerd of bedreigd met de dood of arrestatie, tenzij de gezochte medewerkers zich overgeven.

Het document van woensdag is aan de VN gegeven door het Norwegian Centre for Global Analyses, een groep die inlichtingen verstrekt aan agentschappen van de wereldwijde organisatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu