'Terreurverdachten hadden Berlijn in vizier'

'Terreurverdachten hadden Berlijn in vizier' ANP

De terreurverdachten die donderdag door de Duitse politie werden gearresteerd, hadden plannen voor een aanslag in het centrum van Berlijn. Volgens de krant Bild hadden ze het voorzien op de drukke Alexanderplatz in de Duitse hoofdstad.

De informatie komt van de onderzoekers. Die verklaarden dat tot actie werd overgegaan omdat de terreurplannen steeds concreter werden.

De Duitse politie deed donderdagochtend invallen op diverse adressen als onderdeel van een grote operatie tegen vier verdachte Algerijnen, vermeende aanhangers van Islamitische Staat. Er werden twee arrestaties verricht.

Najaar

In Berlijn werd een 49-jarige Algerijn aangehouden. De hoofdverdachte, een 35-jarige man eveneens uit Algerije, werd in een vluchtelingenopvang in Attendorn (Noordrijn-Westfalen) opgepakt. Hij is in het najaar als vluchteling naar Duitsland gekomen, via de zogeheten Balkanroute. Ook zijn vrouw en twee kinderen moesten mee.

De politie kwam met honderden mensen in actie. Behalve in Berlijn en Attendorn waren er invallen in Hannover. De politie zoekt nog naar twee andere Algerijnen. Een van hen, een 26-jarige man, zou enkele weken geleden nog in het Belgische Molenbeek zijn geweest. Daar woonde ook het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs in november.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu