Topadviseur waarschuwde VS al in januari voor coronavirus

Topadviseur waarschuwde VS al in januari voor coronavirus ANP

Topadviseur Peter Navarro van het Witte Huis heeft ambtenaren van de regering van president Donald Trump al eind januari gewaarschuwd voor de mogelijke impact van het coronavirus. Miljoenen Amerikanen zouden het risico lopen op ziekte of overlijden en de crisis kon de VS biljoenen dollars kosten. Dat schrijft The New York Times op basis van een memo van Navarro.

"Het gebrek aan immuniteitsbescherming of een bestaand geneesmiddel of vaccin zou de Amerikanen weerloos maken in het geval van een volledige uitbraak van coronavirus op Amerikaanse bodem", schreef Navarro. "Dit gebrek aan bescherming verhoogt het risico dat het coronavirus zich ontwikkelt tot een volwaardige pandemie, die het leven van miljoenen Amerikanen in gevaar brengt."

Trump zwakte de risico's van het coronavirus voor de VS rond de tijd dat Navarro zijn memo stuurde VS juist af. Later zei de president dat niemand zo'n verwoestende uitkomst had kunnen voorspellen.

Navarro is onlangs door Trump aangesteld om de uitvoering van een oorlogswet te coördineren die het mogelijk maakt bedrijven te verplichten om bijvoorbeeld meer beademingsapparatuur te produceren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu