Tranen om Brussel

Tranen om Brussel ANP

De Europese vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, Federica Mogherini, kon haar tranen om de aanslagen in Brussel dinsdag tijdens een persconferentie in Amman, de hoofdstad van Jordanië, niet bedwingen. De 42-jarige Italiaanse zei dat Europa en het Midden-Oosten de krachten moeten bundelen om het geweld dat pijn en verdriet in beide gebieden brengt, te keren.

In Ankara zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat geweld nooit verschilt, of het nu in Ankara of in Brussel plaatsvindt, of het nu om Koerdische daders gaat of anderen. De Franse premier Manuel Valls herhaalde zijn woorden uit november 2015, na de aanslagen in Parijs: we zijn in oorlog. De Russische president Vladimir Poetin veroordeelde de gebeurtenissen als ,,barbaarse misdaden" die een actiever internationale aanpak vereisen.

De voorzitter van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk, zei dat de Europese Unie de Belgen zal bijstaan in hun strijd tegen het terrorisme. Het metrostation Maalbeek ligt vlak bij een van de belangrijkste EU-gebouwen. In de Britse hoofdstad Londen zei premier David Cameron dat dinsdag een dag van medeleven en condoleance was.

De Amerikaanse president Obama beloofde in Cuba ,,bondgenoot en vriend België" alle hulp die nodig was. Zijn mogelijke Democratische opvolgster Hillary Clinton zei in Washington dat de terroristen niet zullen slagen en dat de extremisten zullen worden verslagen. Haar Republikeinse rivaal Donald Trump meende dat Brussel aantoont dat de VS voorzichtig moeten zijn met wie zij in het land toelaten.

In Brussel zelf vatte premier Charles Michel de aanslagen samen met: ,,blind, gewelddadig en laf." De Belgische koning Filip sprak van laffe en gruwelijke daden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu