Trump had voormalige bases VS in Afghanistan gebombardeerd

Trump had voormalige bases VS in Afghanistan gebombardeerd ANP

Het Amerikaanse leger had zijn voormalige militaire bases in Afghanistan moeten bombarderen, vindt oud-president Donald Trump. Eerst hadden alle Amerikaanse burgers en het materieel het land uit moeten worden gebracht en dan "bombardeer je de bases in stukken".

Pas daarna zouden de militairen het land hebben moeten verlaten. Daarbij zou geen chaos zijn ontstaan, zouden er geen doden zijn gevallen en zouden de Afghanen "niet eens weten dat we weg zijn", beweerde Trump donderdag in een verklaring.

Hij levert daarmee kritiek op zijn opvolger Joe Biden en zijn generaals, die hij verantwoordelijk houdt voor de chaotische taferelen tijdens de terugtrekking na de overwinning van de Taliban. Trump had daar overigens zelf de aanzet toe gegeven door daar vorig jaar een akkoord met de Taliban over te sluiten.

Het Amerikaanse leger heeft zijn bases, ook die bij Kabul, aan de Afghaanse strijdkrachten overgedragen bij de terugtrekking. Veel uitrusting en wapens zijn het land uitgevlogen. Maar Amerikaanse spullen die het Afghaanse leger had gekregen, zijn nu in handen gevallen van de Taliban.

Nieuws

Meest gelezen

menu