'Trump mikt op sancties tegen financiële sector China'

'Trump mikt op sancties tegen financiële sector China' ANP

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt sancties in te stellen tegen de financiële sector in China. Ook zou hij de sector met handelsbeperkingen willen raken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Met die stappen zou het Witte Huis de Volksrepubliek willen straffen voor een nieuwe wet die de autonomie van Honkong beperkt.

China kan op basis van de nieuwe wet ingrijpen in veiligheidskwesties van Hongkong, dat een autonoom onderdeel is van het land met relatief veel vrijheden. Gevreesd word dat die vrijheden door de nieuw wet worden beknot.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verklaarde eerder deze week Hongkong niet langer meer als autonoom te kunnen beschouwen. Daardoor zouden ook soepelere regels omtrent handel en reizen tussen de stadstaat en de VS kunnen vervallen.

Mogelijk voeren de VS ook visumbeperkingen in tegen Chinese reizigers. Het Witte Huis houdt bij de financiële sancties, die Trump naar verwachting vrijdag aankondigt, nog wel kruit droog. De Amerikaanse regering wil volgens Bloomberg nog ruimte overhouden voor zwaardere sancties als die nodig zijn. Naar verluidt treedt Washington ook terughoudend op met sancties om de internationale financiële markten niet te veel te verstoren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu