Trump wil geleidelijke heropening economie VS

Trump wil geleidelijke heropening economie VS ANP

President Donald Trump wil de Amerikaanse economie geleidelijk heropenen, te beginnen met de staten waarin het coronavirus nauwelijks heeft toegeslagen. "Onze aanpak omvat drie fases in het herstel van ons economische leven. We gaan niet direct helemaal open, maar voorzichtig stap voor stap. Sommige staten kunnen eerder open dan andere", zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Staten waar het longvirus al minstens twee weken onder controle is, kunnen wat de president betreft hun activiteiten "morgen hervatten". Trump wijst erop dat staten zoals Montana, Wyoming en North Dakota relatief gespaard zijn. "Dat is heel anders dan in New York of New Jersey." In totaal 29 staten zouden volgens hem relatief snel weer open kunnen.

De president benadrukte dat de gouverneurs van de staten, niet het Witte Huis, de leiding hebben in dit proces. Trump: "Als ze gesloten moeten blijven, zullen we dat toestaan. Als ze denken dat het tijd is om te heropenen, zullen we ze de vrijheid en de begeleiding bieden om die taak te volbrengen."

Driefasenplan

Trumps driefasenplan lekte eerder op donderdag al via diverse Amerikaanse media uit. In de eerste fase van de richtlijnen om staten weer te openen kunnen grotere locaties zoals restaurants en bioscopen weer opengaan met inachtneming van sociale afstand van bezoekers en klanten. Niet-essentiële reizen kunnen worden hervat en scholen openen hun deuren weer in fase twee. In fase drie mogen medisch kwetsbare mensen weer aan openbare activiteiten deelnemen.

Europese landen als Duitsland, België en Frankrijk verlengden de strenge coronaregels onlangs nog tot in mei. Andere landen zoals Denemarken en Oostenrijk versoepelden de beperkingen juist iets. Zij namen ook eerder maatregelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu