Tsjechië sneller uit lockdown

Tsjechië sneller uit lockdown ANP

De Tsjechische regering versoepelt de strenge anti-coronamaatregelen sneller dan gepland. De beperkingen worden de komende tijd stapsgewijs afgebouwd.

De regering beëindigt vrijdag al beperkingen op de bewegingsvrijheid van mensen. Burgers mochten sinds medio maart alleen van huis als ze daar een geldige reden voor hadden, zoals boodschappen doen. Ook waren samenscholingen van meer dan twee personen verboden. Dat wordt nu verhoogd naar tien personen.

Tsjechen mogen ook hun land weer verlaten. "Het is mogelijk om naar het buitenland te gaan, zelfs voor vakantie", zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch. "Maar bij terugkomst moeten mensen wel Covid-negatief zijn en dat kunnen bewijzen met een test of twee weken in quarantaine gaan."

De komende tijd worden ook andere maatregelen geschrapt. Zo kunnen maandag onder meer bibliotheken heropenen en winkels met een oppervlakte tot 2500 vierkante meter. Kappers en winkelcentra volgen op 11 mei. Restaurants, hotels en theaters moeten wachten tot 25 mei.

De lockdown had eigenlijk tot 8 juni moeten duren, maar de autoriteiten zijn optimistisch over het verloop van de strijd tegen het virus. De regering beklemtoont wel dat opnieuw strenge maatregelen genomen kunnen worden als het toch weer de foute kant opgaat.

Ook andere Europese landen versoepelen de maatregelen stapsgewijs. Zo hebben onder meer Oostenrijk en Denemarken het openbaar leven weer deels opgestart. In Nederland gaan de basisscholen volgende maand weer open. Ook Frankrijk hoopt dat kinderen dan weer naar school kunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu