Turkije belooft maximale inzet

Turkije belooft maximale inzet ANP

Turkije zegt er alles aan te doen om samen met de Europese Unie de migrantenstroom naar Griekenland te verminderen. De regeringsleiders en staatshoofden van de EU bespreken dit onderwerp samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandagmiddag tijdens een top in Brussel.

De uitvoering van het actieplan waarin de EU en Turkije vorig jaar afspraken de stroom fors te reduceren, wil nog niet vlotten. ,,Het worden moeilijke onderhandelingen’’, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ,,Ik hoop dat stappen vooruit kunnen worden gezet.’’ Premier Markt Rutte toonde zich ,,gematigd optimistisch''.

Iedereen weet dat het voor geen enkel land mogelijk is het aantal migranten dat oversteekt terug te brengen naar nul, zei een woordvoerder van Davutoglu tegen persbureau Reuters. ,,Maar dat betekent niet dat we niet alles zullen doen wat we kunnen.''

Migrantenstroom

Merkel, Rutte en Davutoglu voerden zondagavond en -nacht al lang vooroverleg, waarbij onder meer de Turkse toezegging om economische migranten terug te nemen uit Griekenland ter sprake kwam. Een aantal Europese landen is bereid rechtstreeks Syrische vluchtelingen op te nemen uit Turkije als de migrantenstroom fors is gedaald.

De EU heeft Turkije in ruil voor het terugdringen van de migrantenstroom geld beloofd en versnelling van de gesprekken over visaversoepeling en toetreding tot de EU. Respect voor de persvrijheid is daarbij voor de EU een belangrijke voorwaarde.

Een complicerende factor is daarom de Turkse inval bij de oppositiekrant Zaman. Het thema persvrijheid kwam ook aan de orde bij het gesprek tussen Merkel, Rutte en Davutoglu, bevestigt Ruttes woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu