Twaalf staten kiezen op Super Tuesday in VS

Twaalf staten kiezen op Super Tuesday in VS ANP

Kiezers in twaalf Amerikaanse staten gaan dinsdag naar de stembus om te stemmen op hun beoogde presidentskandidaat. Tenzij alle recente peilingen ernaast zitten, lijkt Donald Trump bij de Republikeinen een grote stap richting de nominatie te gaan zetten. Aan Democratische zijde hoopt Hillary Clinton haar progressieve tegenstander Bernie Sanders de genadeslag toe te dienen. De eerste stemlokalen gaan open in Vermont, vanaf 11.00 Nederlandse tijd.

In bijna alle recente peilingen gaat Trump ruim aan kop: 17 procentpunten in Alabama, 23 in Massachusetts en 18 in Tennessee. Senator Ted Cruz heeft de beste papieren in zijn thuisstaat Texas en Marco Rubio, de senator uit Florida, gaat nipt aan kop in Minnesota.

Het electoraat in de veelal zuidelijk gelegen staten is Clinton gunstig gezind. Sanders won in Iowa en New Hampshire, twee staten met een vrijwel uitsluitend blank electoraat. Maar in South Carolina, waar een aanzienlijk deel van de Democratische achterban zwart is, veroverde Clinton maar liefst ruim 73 procent van de stemmen.

Nieuws

Meest gelezen

menu