Twee prominente Wit-Russische oppositieleden gearresteerd

Twee prominente Wit-Russische oppositieleden gearresteerd ANP

Na de massale protesten in Wit-Rusland tegen het staatshoofd Alexander Loekasjenko heeft de speciale politiemacht OMON twee prominente leiders van de democratische beweging gearresteerd. Olga Kovalkova en Sergej Dylewvki werden in een gevangenentransportvoertuig in Minsk gezet, meldde de oppositie maandag.

De autoriteiten hebben de arrestatie bevestigd. De reden is onduidelijk. Loekasjenko heeft herhaaldelijk gedreigd de coördinatieraad van de oppositie te breken. Hij verklaarde het lichaam, dat de dialoog met het machtsapparaat zoekt, onwettig. Kovalukova en Dylevski zitten in het bestuur van de coördinatieraad.

Het comité met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld probeert na 26 jaar met Loekasjenko in het presidentschap een vreedzame machtsoverdracht in de voormalige Sovjetrepubliek tot stand te brengen. Het meest prominente lid is de Nobelprijswinnaar voor de literatuur, Svetlana Alexijevitsj. De oprichting van de raad werd geïnitieerd door de burgerrechtenactivist Svetlana Tichanovskaja. De oppositie ziet de 37-jarige als de winnaar van de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Loekasjenko daarentegen had zich voor de zesde keer tot staatshoofd laten uitroepen, met 80 procent van de stemmen van de kiezers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu