Uitleveringszaak WikiLeaks-oprichter Assange in september hervat

Uitleveringszaak WikiLeaks-oprichter Assange in september hervat ANP

De hoorzittingen in de uitleveringszaak van WikiLeaks-oprichter Julian Assange worden pas in september hervat. De precieze datum en locatie worden later vastgesteld, maakte de rechtbank in Londen bekend.

De zaak draait om een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Die willen de 48-jarige Assange onder meer vervolgen voor de publicatie van geheim materiaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak via de klokkenluiderswebsite.

Assange kan zich door zijn juridische problemen al jaren niet meer vrij bewegen. Hij verschool zich in 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar verdachten de autoriteiten hem van seksueel misbruik.

De WikiLeaks-oprichter zat uiteindelijk zeven jaar in de diplomatieke post, tot de regering van Ecuador hem de deur wees. Hij belandde vervolgens in een Britse cel omdat hij naar de ambassade was gevlucht terwijl hij voorwaardelijk vrij was.

De Britse rechter weigerde eerder dit jaar Assange op borgtocht vrij te laten tijdens de behandeling van zijn uitleveringszaak. Het hof vreesde dat de Australiër weer de benen zou nemen. De zaak is inmiddels tijdelijk stilgelegd vanwege de coronacrisis.

Nieuws

Meest gelezen

menu